Nožířství
Broušení nožů
Časopis Myslivost 11/2002 Video - Broušení nožůBroušení loveckého nože-pro někoho běžná a samozřejmá věc, pro jiného velká neznámá. I to způsobuje, že mnoho nožů není po celou dobu životnosti správně naostřeno, bohužel i z toho důvodu, že byly pro daný účel nevhodně vybrány nebo dokonce již nevhodně nabroušeny výrobcem. Při výběru nože nedokážete rozpoznat kvalitní tepelné zpracování(kalení a popuštění) ani tvrdost čepele a tak výběr zúžíme na kvalitně provedené ostří. Je důležité vědět, že úhel pod kterým je nůž nabroušen určuje sílu s kterou musí být řezáno a zároveň odolnost proti opotřebení(čím je úhel ostřejší tím snadněji se nožem řeže, ale snadněji se otupí zejména při těžší práci). Doporučené úhly břitu: Kobercový nůž 15°, řezbářský, filetovací, kuchařské nože 22°, skalpel 25°, stahovák - skinner 30°, rybářský a lovecký nůž až 40°. Úhel břitu se pochopitelně řídí i návyky lovce a "tíhou" jeho ruky. Zaměříme se na nejběžnější a to klínovité ostří-výbrus jehož plocha má správně přímo končit vlastním ostřím s odstraněným otřepem-jehlou, nikoliv končit fazetou -jakýmsi druhým "tupějším" sražením hrany tak běžným u všech nožů nevalné kvality (výjimkou je dutý výbrus, kde fazeta je nutností). Pokud je úhel fazety příliš velký jedná se prakticky o sekáčové ostří. Je zřejmé, že toto "ostří" vydrží i velice nešetrné zacházení, ale řezné vlastnosti- nic moc. Jistě jste si již i Vy někdy takový nůž koupili a vzápětí ho museli naostřit, aby skutečně řezal. Tím jsme se dostali k vlastnímu ostření nože. Existuje mnoho návodů a postupů "zaručujících" dokonalé ostří, ale my se v první řadě zaměříme na tradiční způsob za použití stolního brousku. Brusné kameny přírodní(Arkansas-používaný rytci, belgický kámen- houslaři, japonské brusné kameny,...) jsou méně vhodné zejména proto, že vybrat kvalitní kámen vyžaduje značnou zkušenost a jejich cena je vysoká. Jako nejvhodnější se jeví velké syntetické keramické brousky speciálně k tomuto účelu vyrobené z karbidu křemíku-carborunda (snadno ho poznáme podle šedé až šedozelené barvy). Tyto brousky jsou vyrobeny jako oboustranné tj. mající z každé strany jinou zrnitost(hrubší strana-zrnitost 150 a jemnější-zrnitost 320(značení jako u brusných papírů či pláten)) a lze jimi spolehlivě naostřit i čepele vyrobené z velice kvalitních ocelí. Pro dobrý výsledek je potřeba vědět , že proces broušení má dva kroky-broušení ostří a jeho vyhlazení až vyleštění. Brousek můžeme smáčet vodou, řídkým minerálním olejem nebo brousit "na sucho". Vlastní broušení velice otupené čepele probíhá asi takto: Pevně držený nůž položíme na hrubší stranu brousku tak aby plocha výbrusu téměř ležela na ploše brousku a plynule táhneme proti ostří z jedné a poté z druhé strany nože vždy asi 5x.
Přeji hodně zdaru při práci.
Zpět