Zrození nože - reportáž
Záměrem je vyrobit nůž ze svářkové damascenské oceli s výraznou strukturou. Vlastní výrobě damascenské oceli předchází výběr a složení polotovaru (paketu) z plocháčů ve dvou jakostech oceli - více (silnější) a méně (slabší) legované. Teď již vlastní práce.
Zatopení ve výhni.
Roztápění výhně.
Ohřev polotovaru na svářecí teplotu - jasně žlutou barvu (cca 1300°C). Výheň vydává ohromné množství tepla.
Rychlé přenesení žhavého polotovaru na kovadlinu a ...
... okamžité sváření doprovázené množstvím jisker z rozstříknutého kovu a tavidla.
Kutí "železa dokud je žhavé" respektive sváření a kutí oceli.
Kování do tvaru.
Opětovný ohřev další části polotovaru na svářecí teplotu a ...
... další sváření ...
... a kutí polotovaru.
Vykovaný polotovar musí být širší a tlustší než zamýšlená čepel z důvodu velkého množství okují a nutnosti dalšího
zpracování. Polotovar byl místně prokován, aby ocel získala výraznější strukturu a tím i kresbu.
Takto polotovar nože vypadá po vychladnutí... Zatím žádná nádhera, že?
Tento polotovar byl jen 2x svářen!
Nebyl překládán ani kroucen (každým přeložením se počet vrstev zdvojnásobuje a vrstvy jsou jemnější. Kroucením - torzírováním se vrstvy výrazně "propletou" - výsledkem je tzv. torzní damašek)
Nebyl překládán ani kroucen (každým přeložením se počet vrstev zdvojnásobuje a vrstvy jsou jemnější. Kroucením - torzírováním se vrstvy výrazně "propletou" - výsledkem je tzv. torzní damašek)
Broušení na brusce "pod vodou" (chlazení broušené čepele). Vytvarování, provedení výbrusu s
přídavkem na další opracování.
Kalením (zahřátí na teplotu cca 800°C - dle ocele, výdrž na teplotě cca 15 minut, ochlazení v tomto případě
do oleje) získává nůž tvrdost, pevnost a houževnatost a popouštěním (zahřátí na teplotu cca 280°C a ochlazení)
se odstraní vnitřní pnutí a riziko prasklin.
Broušení povrchu opět "pod vodou" k odstranění okují po kalení.
Pulírování (postupné jemné broušení a leštění) na filcových kotoučích s nalepeným brusivem čtyřech hrubostí
za použití past (3 druhy) ukončené leštěním na "ostrém" filcovém kotouči.
Kontrola nože po stránce čistoty povrchu, rovinnosti a celkového dojmu. Následuje obtažení břitu a chemické zvýraznění struktury svářkové damascenské oceli, ze které je nůž vyroben. |
Toto je výsledek celodenní radostné lopoty (radostné jen pokud se dílo podaří). Že je to proměna od vykování polotovaru?! |
Ukázky dokončovací rytecké práce (jiné čepele).