Oak - Josef Pajl
Česky - English   

Birth of a knife

I'm sorry to say that this page hasn't been translated into English yet. I hope that you will be comforted by big number of photos.

Záměrem je vyrobit nůž ze svářkové damascenské oceli s výraznou strukturou.

Vlastní výrobě damascenské oceli předchází výběr a složení polotovaru (paketu) z plocháčů ve dvou jakostech oceli - více (silnější) a méně (slabší) legované.

Teď již vlastní práce.

Zatopení ve výhni.

Roztápění výhně.

Ohřev polotovaru na svářecí teplotu - jasně žlutou barvu (cca 1300°C). Výheň vydává ohromné množství tepla.

Rychlé přenesení žhavého polotovaru na kovadlinu a ...

... okamžité sváření doprovázené množstvím jisker z rozstříknutého kovu a tavidla.

Kutí "železa dokud je žhavé" respektive sváření a kutí oceli.

Kování do tvaru.

Opětovný ohřev další části polotovaru na svářecí teplotu a ...

... další sváření ...

... a kutí polotovaru.

Vykovaný polotovar musí být širší a tlustší než zamýšlená čepel z důvodu velkého množství okují a nutnosti dalšího zpracování. Polotovar byl místně prokován, aby ocel získala výraznější strukturu a tím i kresbu. Takto polotovar nože vypadá po vychladnutí... Zatím žádná nádhera, že?


Tento polotovar byl jen 2x svářen!
Nebyl překládán ani kroucen (každým přeložením se počet vrstev zdvojnásobuje a vrstvy jsou jemnější. Kroucením - torzírováním se vrstvy výrazně "propletou" - výsledkem je tzv. torzní damašek)


Broušení na brusce "pod vodou" (chlazení broušené čepele). Vytvarování, provedení výbrusu s přídavkem na další opracování.

Kalením (zahřátí na teplotu cca 800°C - dle ocele, výdrž na teplotě cca 15 minut, ochlazení v tomto případě do oleje) získává nůž tvrdost, pevnost a houževnatost a popouštěním (zahřátí na teplotu cca 280°C a ochlazení) se odstraní vnitřní pnutí a riziko prasklin.

Broušení povrchu opět "pod vodou" k odstranění okují po kalení.



Pulírování (postupné jemné broušení a leštění) na filcových kotoučích s nalepeným brusivem čtyřech hrubostí za použití past (3 druhy) ukončené leštěním na "ostrém" filcovém kotouči.

Kontrola nože po stránce čistoty povrchu, rovinnosti a celkového dojmu.

Následuje obtažení břitu a chemické zvýraznění struktury svářkové damascenské oceli, ze které je nůž vyroben.

Toto je výsledek celodenní radostné lopoty (radostné jen pokud se dílo podaří).
Že je to proměna od vykování polotovaru?!




Ukázky dokončovací rytecké práce (jiné čepele).

Back