Oak - Josef Pajl
Česky - English   

Tajný kód CPM S30V

Pod tímto názvem se neskrývá šifrovací klíč, ale označení speciální nerezavějící oceli pro výrobu čepelí nožů, která si vítězně razí cestu světem a doprovází ji uznání a chvála.

Zkušenosti lovců, kteří mají to štěstí a nůž z této oceli vlastní pocházejí většinou z USA a "velkého světa"a výjimečně se shodují s názory odborníků co do vyváženosti jejích vlastností jako jsou tvrdost, pevnost, korozivzdornost a trvanlivost ostří, kde často překonává tradiční oceli jako 440C (korozivzdornost) nebo D2 (pevnost) a většinu ostatních i co do trvanlivosti ostří. Tímto si Vám tuto ocel dovoluji představit s tím, že jsem potřebné polotovary z USA dovezl a tudíž mohu nabídnout i nože s čepelemi z tohoto špičkového materiálu (první nože byly předány v rámci výstavy Natura Viva 2005 v Lysé nad Labem). Obrázek nože + obrázek- zvětšený detail označení na čepeli(kolečko,elipsa?)

Ocel CPM S30V je vyrobena práškovou metalurgií (zkráceně "prášková ocel"). Tato technologie spočívá v rozprášení roztavené oceli do nejjemnějších kapiček, které se po ztuhnutí melou, za vysokého tlaku lisují a slinují (spékají) do polotovaru - ingotu.

Takto vyrobené oceli se v zahraničí označují CPM (Crucible Particle Metalurgy) - odtud to CPM v označení oceli.

Výjimečné vlastnosti této oceli spočívají v možnostech práškové metalurgie, která umožňuje zvýšení obsahu uhlíku na 1,45% (oproti konvenčním způsobem vyrobené oceli, která mívá 0,5-1% uhlíku), zvýšení obsahu legur - přísad zásadních pro trvanlivost ostří a to vanadu - 4%! a molybdenu - 2% (vanad a molybden poskytují nejtvrdší karbidy) při současném zmenšení a zrovnoměrnění velikosti všech karbidů. To je důležité pro potlačení křehkosti a výsledkem je mnohem jemnější struktura oceli.

Konvenční nerezavějící ocel Prášková nerezavějící ocel
Konvenční nerezavějící ocel Prášková nerezavějící ocel

14% chromu zaručuje společně s ostatními legurami úplnou korozivzdornost.

Složením se tato ocel podobá nástrojovým rychlořezným ocelím oproti kterým je zcela nerezavějící a má až o 30% větší pevnost v ohybu.

Jak často říkám při přednáškách, kvalitní ocel je pouze předpoklad kvalitní čepele nože, protože bez důsledného dodržení předepsaného tepelného zpracování (kalení a popouštění) ocel výjimečných vlastností nedosáhne. Kalení probíhá při 1095°C a popouští se 4 hodiny při 195°C, kdy ocel získává nejen tvrdost (při zmrazení po kalení i popouštění na -80°C je maximální tvrdost 64 HRc), pevnost a trvanlivost ostří, ale i houževnatost.

Dodržení kvality se týká i kvalitně provedeného ostří, kde je třeba nejen dodržet úhel doporučený pro lovecké nože a to 35°, ale i rovinnost a hladkost povrchu čepele (technikům se omlouvám za obecně srozumitelné výrazy).

Pokud řemeslník - nožíř toto vše dodrží (továrny se do zpracování této oceli z důvodu její obtížné zpracovatelnosti nehrnou) lovec získává nástroj na který se může dlouhodobě spolehnout a "výkonnost" čepele opakovaně předčí nejen jeho očekávání, ale vzbuzuje i obdiv přátel a ostatních lovců.

ukázka nože z oceli CPM S30V

Já Vám nůž z oceli CPM S30V vyrobím, a uvítám když mi Vy již z lovecké praxe předáte Vaše zkušenosti, zejména co do trvanlivosti ostří nože z této oceli.

Rád se o Vaše zkušenosti na stránkách tohoto časopisu někdy příště podělím s ostatními čtenáři.

Závěrem se chci omluvit za poněkud technicky zaměřený článek, ale jinak ozřejmit původ výjimečných vlastností oceli CPM S30V nelze. Back